Eskişehir'den Uluslararası Başarı

Eskişehir'li arıcı Hakkı İşçi, 8'inci Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nde düzenlenen bal yarışmasında büyük bir başarıya imza attı. "Çam Balı ve Salgı Balları" kategorisinde birinci olan İşçi, 1793 miligram prolin değerine sahip balıyla jüriden tam not aldı. Yarışmaya 14 ülke katılırken, İşçi'nin başarısı Türkiye'ye ve Eskişehir'e büyük bir gurur yaşattı. İşçi'nin başarısı, 10 yıl önce Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden aldığı arı yetiştiriciliği eğitiminin de meyvesi olarak değerlendiriliyor. Bu başarı, Alpu İlçesi Ağaçhisar Mahallesi'nde 50 kovanda arıcılık yapan İşçi'nin azmi ve özverisinin bir göstergesi oldu. İşçi'nin balının yüksek kalitesi, arıların bölgedeki endemik bitkilerin yoğun olduğu ormanlarda beslenmesinden kaynaklanıyor. Bu başarı, Türkiye arıcılık sektörüne de büyük bir ivme kazandıracak.

Tarım ve Orman İl Müdürü'nden Teşekkür Ziyareti

Başarılı arıcı Hakkı İşçi, Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş'ü ziyaret ederek başarısını paylaştı. Gümüş, İşçi'nin başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın arıcılık sektörüne verdiği destekleri vurguladı. Bakanlığın yeni destekleme modeliyle arılı kovan desteklerinin yüzde 212 oranında arttırıldığını belirten Gümüş, Eskişehir İl Müdürlüğü'nün hazırladığı ve bütçesi 250 bin Avro olan "En iyi Bal için Hijyen, Paketleme ve Üretim Standartlarının AB düzeyine Getirilmesi (BestHoney)" projesinden bahsetti. Bu projede Hakkı İşçi ile çalışmayı planladıklarını ifade eden Gümüş, üreticilere verilen hibe ve desteklerden yararlanmaları için ellerinden gelen desteği vereceklerini belirtti. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analiz Laboratuvarı'nda yapılan analizlerin de balın kalitesini doğruladığını ekledi.

Geleceğe Yönelik Hedefler

Hakkı İşçi, hobi olarak başladığı arıcılıkta uluslararası alanda elde ettiği başarıdan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye'de ve uluslararası arenada zirveye ulaşmanın tarif edilemez bir duygu olduğunu ifade eden İşçi, gelecekte üretim kapasitesini artırmayı ve daha fazla insana kaliteli bal ulaştırmayı hedefliyor. Bölgedeki endemik bitkilerin yoğun olduğu alanlarda arılarını gezdirerek bal kalitesini en üst seviyede tutmayı amaçlayan İşçi, zorlu doğa koşullarına rağmen üretime devam etmekte kararlı olduğunu belirtti. Eskişehir'in balını uluslararası alanda tanıtarak hem bölgesini hem de şehrini gururlandırdığını söyledi. İşçi, bu başarının kendisini daha çok çalışmaya ve sektörün gelişmesine katkı sağlamaya teşvik ettiğini vurguladı. Alpu ve Eskişehir'in adını dünyaya duyurmanın gururunu yaşıyor.