Eskişehir'de DİSK üyesi işçiler, Eylül ayında İki Eylül Vergi Dairesi önünde bir araya gelerek vergide adalet çağrısında bulundu. Türkiye'nin gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çeken işçiler, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının kendilerini daha da yoksullaştırdığını vurguladı. DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Zeynep Kaya, hükümetin patronları koruduğunu ve vergi yükünün işçi, emekçi ve emeklilere yıkıldığını belirtti. İşçiler, gelirde ve vergide adalet için mücadelelerinin devam edeceğini açık bir şekilde dile getirdi.

Gelir Adaletsizliği ve Verginin Yükü

Kaya, Türkiye'nin gelir dağılımında dünyada en adaletsiz ülkeler arasında yer aldığını hatırlatarak, dünyanın en adaletsiz vergi sisteminin de Türkiye'de uygulandığını ifade etti. Dolaylı vergilerin ağırlıklı olduğu vergi sisteminin zengin ve fakir, işçi ve patron ayrımı yapmadan herkesi aynı oranda etkilediğini söyledi. İşçilerin gelirlerinden yüksek oranlarda gelir vergisi kesintisi yapılırken, zenginler ve patronlar için sürekli vergi afları çıkarıldığını belirterek bu durumun büyük bir adaletsizlik olduğunu vurguladı. Vergi dilimlerinin düşük belirlenmesinin, asgari ücretle çalışanların bile yüksek vergi dilimlerine girmesine neden olduğunu ve vergi yükünü artırdığını açıkladı. Bu durumun, açlık sınırının altında ücret alan işçileri bile olumsuz etkilediğini belirtti.

2000 Yılından Bugüne Vergi Dilimleri

2000 yılında ilk vergi diliminin brüt asgari ücretin 22 katı olduğunu hatırlatan Kaya, bugün ise yılda sadece 5,5 asgari ücret kazananların bile üst vergi dilimine girdiğini ve daha fazla vergi ödediğini belirtti. Yeniden değerleme oranına göre 2024'te ilk vergi diliminin 288 bin TL olması gerekirken, 110 bin TL olduğunu vurguladı. Bu durumun, işçilerin vergi yükünü haksız yere artırdığını ve kabul edilemez bir adaletsizlik olduğunu dile getirdi. İşçiler, ekonomik sıkıntıların artmasına rağmen, vergi yükünün azalması yerine arttırılmasını eleştirdi. Bu durumun, işçilerin yaşam standartlarını daha da düşürdüğünü ve geçim sıkıntılarını artırdığını belirtti.

DİSK'in Vergide Adalet İçin Çalışmaları

DİSK'in, vergide adaletin sağlanması için hazırladığı yasa teklifini İstanbul'dan Ankara'ya gerçekleştirdikleri yürüyüş sonrasında Meclis'teki siyasi partilere sunduğunu hatırlatan Kaya, bu yasa teklifinin tüm partilerin oy birliğiyle acilen Meclis'ten geçirilmesi gerektiğini vurguladı. İşçilerin, gelir vergisi ilk dilim oranının ücretlilerde yüzde 10'a düşürülmesini, vergi tarife dilimlerinin en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artırılmasını, asgari ücret vergi istisnasının çalışanlar lehine uygulanmasını, patronlara sağlanan SGK prim desteğinin işçilere de sağlanmasını ve çağ dışı damga vergisinin tamamen kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti. Zeynep Kaya, gelirde ve vergide adalet için mücadelelerinin devam edeceğini tekrarladı.