Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, 2024 yılı çalışmalarını basın mensuplarıyla değerlendirdi. Kentte yaşanan sorunların çözümü için iş birliğine açık olduklarını vurgulayan Başkan Ünlüce, tüm paydaşlarla ortak bir irade oluşturulması gerektiğini belirtti. Geçmişte yapılan girişimlerin yetersiz kaldığını, şehirdeki çevre yolunun tamamlanmamış ve kentsel dönüşümde somut adımlar atılamamış olmasının düşündürücü olduğunu ifade etti. Küçük çıkarlar uğruna Eskişehir'in geleceğinin tehlikeye atılmaması gerektiğini vurgulayan Ünlüce, her türlü proje ve fikir için iş birliğine hazır olduklarını dile getirdi. Belediyenin samimiyetine güvenilmesini istedi ve şehrin sorunlarını birlikte çözme çağrısı yaptı. Öncelikli sorunlarla başlanarak, ortak bir irade gösterilmesi gerektiğini tekrarladı.
Kentsel Dönüşüm Çalışmaları
Başkan Ünlüce, kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 50 bin binanın taramasının yapıldığını ve 1999 öncesi yapılan yüksek katlı binalara öncelik verildiğini açıkladı. İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte yapılan protokol çerçevesinde, dönüşümle ilgili sorulara cevap aranmakta ve uzmanlardan çıkacak rapor Bakanlığa sunulacaktır. Bakanlıktan eylem planı bekleniyor. Hızlı tarama yöntemi ile başlatılan çalışma, şehrin neredeyse yarısını kapsıyor. Üçüncü ve dördüncü etapların da planlandığı belirtildi. Çalışmalar, özellikle 1999 öncesi yapılmış, genellikle 8 katlı, bitişik nizam ve alt katları ticari alana dönüştürülen binaların yoğun olduğu, özellikle Porsuk çevresi gibi riskli bölgelerden başlatıldı. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar, şehirdeki riskli yapı stokunun azaltılmasını hedefliyor. İlerleyen dönemlerde daha kapsamlı bir kentsel dönüşüm planı uygulanacaktır.
Toplu Ulaşım Sübvansiyonu
Eskişehir'de toplu ulaşımın 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz ve uygun fiyatlarla sunulabilmesi için belediyenin her ay yaklaşık 100 milyon TL sübvansiyon sağladığını açıklayan Ünlüce, bunun belediye bütçesi için büyük bir yük olduğunu belirtti. Şu anki sistemin mali açıdan kendini karşılamadığını ifade etti. Zam yapmamak ve maliyeti karşılayacak seviyeye getirmemek için birçok fedakarlık yapıldığını, gece seferlerinin uzatılması ve öğrencilere verilen indirimli abonmanların ek maliyetler oluşturduğunu söyledi. Normal şartlarda bilet fiyatlarından elde edilecek gelirle giderleri karşılamanın mümkün olmadığının altını çizdi. Trafik yoğunluğunu azaltmak ve vatandaşların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir çaba sarf ettiklerini vurguladı. Bu durumun sürdürülebilirliği için farklı çözüm arayışlarının önemine dikkat çekti.
Kuşak Yolu Projesi
Trafik yoğunluğunu azaltmak için planlanan kuşak yolu projesinin çalışmalarına başlandığını duyuran Başkan Ayşe Ünlüce, kuzey çevre yolunun yapılması durumunda bu projeye ihtiyaç kalmayacağını ancak mevcut durumda sorumluluk alarak çalışmalara başladıklarını belirtti. Bu projenin belediye için ciddi bir maliyet oluşturduğunu, ancak şehrin diğer hizmetlerden mahrum kalmaması için dikkatli adımlar atıldığını ifade etti. Önceliğin karayollarında olması gerektiğini, çevre yolu yapılmaması ve trafik keşmekeşinin devam etmesi durumunda bu projenin hayata geçirileceğini söyledi. Trafik sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için farklı alternatifler de değerlendirildiğini ve şehir halkının konforu ve huzuru için tüm olanakların seferber edileceğini belirtti. Projenin detaylarının ilerleyen zamanlarda kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.